Certyfikaty BIO

Najważniejsze certyfikaty przyznawane produktom bio

O tym, że dany produkt, można określić mianem bio, decyduje przede wszystkim to, czy posiada on odpowiednie certyfikaty. Najważniejszym certyfikatem, przyznawanym przez Komisję Europejską, jest znak listka na zielonym tle, który oznacza, że produkt spełnia europejskie przepisy. Nie posiadają go produkty spoza wspólnoty.

Ekoland to oznaczenie przyznawane przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi, które także oznacza, że produkt można określić mianem „bio”.

Od 1998 roku wykorzystywany jest także znak „EKO”, przedstawiający stylizowaną literę E, w której znajduje się mapa Polski.

Produkty pochodzące z Unii Europejskiej i uprawiane tradycyjnymi metodami, mogą dostać znaczek rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej. Świadczy on o tym, że produkt wyprodukowano metodami ekologicznymi i że podlegał on oficjalnemu nadzorowi.

Produkty bio mogą posiadać także znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego i niemiecki certyfikat rolnictwa ekologicznego. Na wielu produktach można znaleźć znaczek Bio Suisse, oznaczający, że ponad 90% surowców służących do ich wyprodukowania, pochodzi ze Szwajcarii.

 

Warto zwrócić uwagę także na znak EKO (czarno-biały), który znajdziemy na produktach docenionych przez organizację SKAL z Holandii. Podobne oznaczenia przyznają inne kraje. W Polsce certyfikatem gwarantującym wysoką jakość produktu, są Zielone Płuca Polski, przyznawany jedynie produktom wyprodukowanym w pewnym obszarze naszego kraju, które są wysokiej jakości i służą rozwojowi tego regionu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *